Zubne krunice zamenjuju funkciju jako oštećenog zuba koji ne može da se rekonstruiše plombom. Savremena stomatologija teži potpunoj estetskoj rekonstrukciji zuba, naročito u prednjem vidljivom delu vilice.

Jako dobri rezultati postižu se protetskim zubnim nadoknadama- krunicama i mostovima. Najčešće korišćeni materijal za izradu protetskih nadoknada je metalokeramika. Osnova zuba sačinjena je od metalne legure, na ovu osnovu dodaje se keramika koja imitira prirodnu boju i funkciju zuba. Ovim nadoknadama postiže se dobra rekonstrukcija osmeha.

Savremene tehnologije i kontinuirano usavršavanje svih oblasti u zdravstvu dovelo je do razvoja novih još naprednijih mogućnosti. Za novim mogućnostima se traga zbog specifičnosti zubnog tkiva, ali i gingive, teži se pronalaženju više izbora u rekonstrukciji osmeha. Tako da danas pacijenti mogu da biraju kakav materijal žele za svoje zubne nadoknade. Napretkom tehnologije i razvojem novih materijala u stomatologiji omogućeno je korišćenje bezmetalne keramike koja ima brojne prednosti i specifičnosti o kojima se možete informisati u ovom tekstu.

Krunice od cirkonijuma

Ako su prednji zubi ruinirani i teško je rekonstruisati krunice najčešće je potrebno ovakve zube sanirati zubnim krunicama. Bezmetalne krunice napravljene su od cirkonijum keramike, kod ovoga materijala omogućeno je da se svetlost prelama identično prirodnom zubu što garantuje besprekornu estetiku prednjih zuba. Bezmetalne krunice se u potpunosti mogu uklopiti u boju ostalih zuba tako da ceo osmeh izgleda potpuno harmonično. Linija osmeha, odnosno prednji zubi specifični su po tome što daju pečat izrazu lica i kompletnoj estetici. Postoje pacijenti kojima bi protetske nadoknade od cirkonijum keramike bile najbolji izbor.

Za koga su idealne bezmetalne krunice?

Ako želite da nadoknadite pojedine zube koji nedostaju u prednjem delu vilice, ili imate više zuba koji su uništeni karijesom cirkonijum keramika je pravo rešenje u ovim situacijama, zubi će izgledati potpuno prirodno i Vaš osmeh će blistati.

Ako jednostavno niste zadovoljni oblikom, veličinom i ukupnom estetikom prednjih zuba, cirkonijum keramika odnosno bezmetalne krunice su idealno rešenje za Vas daće novi izgled osmehu i blistavi izgled licu. Ove nadoknade primarno i jesu osmišljene zbog rešavanja estetskih nedostataka, tako da u tim situacijama treba razmišljati o bezmetalnoj keramici kao savršenom rešenju koje može da promeni estetiku zuba i lica.

Kada se prave bezmetalne keramičke krunice priprema zuba je manje invazivna prilikom brušenja u odnosu na metalokeramičke krunice. Često pacijente zanima da li mogu zameniti stari metalokeramički most novim izrađenim od bezmetalne keramike. Da, naravno ovo je moguće, ali je izuzetno bitna analiza stanja u ustima i stanje svakog  prethodno obrušenog zuba nosača kao i naravno stepen održavanja higijene usta i zuba.

U svim rekonstrukcijama Vaš stomatolog i Vi ste partneri u pronalaženju najboljeg i najkvalitetnijeg rešenja. Jako je bitno da je svaki slučaj poseban na svoj način i da nešto što važi za Vašeg rođaka ili prijatelja, možda ne važi za Vas. Zato je konsultacija sa stomatologom izuzetno bitna, kao i analiza OPT snimka gde se vidi kompletno stanje zuba,kao i kosti oko zuba koja je izuzetno bitna za stabilnost budućeg rada.

Nakon rekonstrukcije osmeha i postavljanja protetskih nadoknada često savetujemo izradu folije za zaštitu zuba- splinta za bruksizam, koji bi trebalo nositi noću jer služi kao amortizer ukoliko dolazi do nesvesnih pokreta vilica i stiskanaj zuba. Ovo se savetuje pacijentu ukoliko se odluči da uradi veliki broj zubnih krunica. Splint omogućava da se mišići lica relaksiraju, visina zagrižaja održava u normalnim granicama, produžava se trajnost protetskog rada i čuva svaka krunica.

Lep osmeh i funkcionalno rešenje za svakog pacijenta je ono što je najbitnije kod izrade protetskih nadoknada. Zato je jako bitno da razgovarate sa svojim stomatologom i da razgovarate o svim opcijama i prednostima pojedinih rešenja. Naš tim je uvek raspoložen da Vam pruži konsultacije i pomogne u rešavanju dilema kako bi se postiglo najbolje moguće rešenje za Vas.

Smile Time beli logo

© Copyright Smile Time 2020-2023