Kako brinuti o zubima u trudnoći?

Postoji jedna velika zabluda vezana za zube u trudnoći – da oni propadaju zbog nedostatka kalcijuma. Ako zaista dođe do manjka kalcijuma u telu majke, kalcijum se neće preuzimati iz zuba, nego iz kostiju.

Postoji jedna velika istina – da zubi propadaju usled neadekvatnog održavanja i zbog hormonskih promena koje se dešavaju u telu a direktno utiču na desni. Često dolazi do oticanja desni, njihovog bola, posledično slabijeg pranja i održavanja higijene usled pojave bola, što dovodi do pojave gingivitisa i parodontopatije.

Može se desiti da je žena pre trudnoće imala probleme sa zubima i desnima koji nisu otklonjeni, a koji u trudnoći mogu zadati brigu.

Najbolje bi bilo pre trudnoće sanirati sve zube i pravilno održavati oralnu higijenu.

Šta je sve od dentalnih usluga moguće raditi u trudnoći?

Većina stomatoloških procedura može se raditi tokom trudnoće sa aspekta stomatologije, ali sa aspekta stresa u izmenjenom – drugom stanju rade se samo neophodne procedure.

Trebalo bi posetiti stomatologa bar jednom u toku trudnoće a preporučuju se dva stomatološka pregleda. Jako je važno pri poseti naglasiti da ste trudni.

Ukoliko se pojavi krvarenje ili oticanje desni, bol zuba ili desni, ili neki drugi neprijatan osećaj u ustima, odmah ovo treba prijaviti svom stomatologu.

Tokom prvog tromesečja trudnoće pacijentkinja može biti naučena o pravilnom održavanju oralne higijene, može se uraditi obrada parodontalnih džepova i urgentne stomatološke procedure (terapija bolnih zuba, eventualno vađenje zuba koji se ne može sačuvati).

Drugo tromesečje trudnoće se smatra najbezbednijim periodom trudnoće za sprovođenje rutinske stomatološke terapije. U ovom periodu se može izvršiti eliminacija potencijalnih problema koji u kasnijoj fazi trudnoće ili odmah nakon porođaja mogu izazvati teškoće.

Kraj osmog i deveti mesec predstavljaju period kada se ne preporučuju stomatološke terapije zato što se buduće majke ne osećaju komforno u stomatološkoj stolici.

Protetske nadoknade se ne izrađuju tokom trudnoće zbog promena na desnima, jer se desni nakon porođaja ponovo menjaju.

 

Trudnica kod Zubara

Da li karijes u trudnoći može da naškodi plodu?

Ukoliko dođe do zubobolje, lečenje se može sprovesti. Vađenje zuba je takođe moguće.

Ako je izražena upala desni sa velikim količinama mekih i tvrdih naslaga one se mogu ukloniti ultrazvučnom metodom i poliranjem zuba.

Nijedna od procedura ne šteti detetu i to je najbitnije.

Još je bitnije imati svest o značaju oralnog zdravlja, koliko je malo vremena potrebno da održavamo higijenu a koliko je to značajno i za majku i za bebu.

Smile Time beli logo

© Copyright Smile Time 2020-2023