Prvi zubići obično izbijaju oko šestog do osmog meseca života. Nakon njihovog nicanja bi trebalo početi sa njihovim čišćenjem. Higijena zuba se kod male dece održava tako što ujutru i uveče bebine zubiće prebrišete čistom gazom. Četkica za zube se može koristiti tek nakon što dete napuni godinu dana.

Kada je pravo vreme za prvu posetu stomatologu? 

Odgovor na ovo pitanje bio bi da nikad nije rano. Ali ako detetu zubi normalno niču, bez izraženog crvenila, ili preintenzivnih bolova, onda mališana možete dovesti kod stomatologa kada napuni dve godine. Ako postoje teškoće prilikom nicanja zuba, ili vi imate nejasnoće – možete se obratiti stomatologu. Najbitnije je da dete počne polako da se navikava na posete stomatologu, da se zdravlje usta prati i redovna higijena održava. Zatim je bitno učiti dete da samo pere zubiće, bilo bi dobro da to postane zajednički zabavan ritual, možete pustiti muziku i vežbati pranje zuba sa detetom. Deca najbolje uče oponašanjem, zato je potrebno da oni vas gledaju dok perete zube. U početku ćete detetu pomagati oko pranja, a kako se bude razvijalo i osamostaljivalo, tako će ono samo preuzimati ovu ulogu. Preporučujemo da pastu istisnete iz tube u veličini zrna graška i da kasnije dete samo uči da kontroliše ovu količinu.

Potrebno je odabrati pastu koja je odobrena od strane Udruženja stomatologa, koju je preporučio stomatolog, a ne pastu koju ste videli na reklami. Isto važi i za četkicu. Tek posle druge godine dete može da počne da koristi pastu sa fluoridima.

Bitno je da znate da se karijes može stvarati na mlečnim zubima i da je prilično neprijatan jer dete zbog pojave bola ne može normalno da žvaće hranu. Ali i za ovaj problem postoji rešenje jer se mlečni zubi mogu popravljati. Kod vrlo male dece teže je sprovesti stomatološke procedure, cilj je da se mlečni zub zadrži u ustima do njegovog prirodnog gubitka – procesa ispadanja mlečnog zuba zbog pojave stalnog.

Ono što možete da uradite kao prevenciju jeste da izbegavate davanje velike količine slatkiša i slatkih napitaka detetu, i da učite dete da i ako jede nešto slatko mora posle toga oprati zube. Tako održavate optimalnu pH sredinu ustima što umanjuje bujanje bakterija i smanjuje rizik od nastanka karijesa.

Mali Dečak sa Plavim Očima Pere Zube
Smile Time beli logo

© Copyright Smile Time 2020-2023