Zdravlje naših zuba utiče na fitičko, mentalno i socijalno zdravlje. Dobri i zdravi zubi nam pomažu da izgledamo dobro,a li da se i dobro osećamo. Takođe, zdravi zubi potrebni su nam za normalno i slobodno funkcionisanje u svakodnevnom životu. Kada zanemarimo izgled i zdravlje naših zuba, pored njihovog propadanja, oni mogu da izazovu loš zadah, ali i da nam pokvare osmeh koji je danas izuzetn važan. 

Šta je zubni karijes?

Zubni karijes, propadanje zuba ili kako se često naziva šupljina  jedna je od glavnih, upornijih i najčešćih bolesti u svetu danas. Srećom, ovo je jedno od oboljenja koje se mogu prepoznati  i na taj način sprečiti.  Zubni karijes je česta pojava kod dece ali i kod odraslih, a najčešće se javlja kao rezultat loše higijene zuba.

U svojim početnim, pojavnim fazama zubni karijes je bezbolan, ali može postati veoma bolan ukoliko se proširi na nerv ili na koren zuba. Ukoliko dozvolite da se karijes koji se pojavio ne leči, zubni karijes može napredovati do apscesa zuba, koje je bolnije i potencijalno opasnije i ozbiljnije stanje. Zubni karijes uglavnom ne zahteva hitnu medicinsku pomoć, ali ukoliko se zapostavi i dovede do faze da ni jedan lek ne može da ukloni bol, stomatološka intervencija, odnosno vađenje ili popravka zuba je zaista neophodna. Naš savet je da ne dozvolite sebi da dođete u fazu u kojoj je pojava karijesa remeti vaše svakodnevne i uobičajene aktivnosti .

Da li se i na koji način zubni karijes može sprečiti?

U današnjem savremenom dobu, prevencija je izuzetno važna jer su nam dostupna razna sredstva, informacije kao i mogućnosti koji nam dopuštaju da na vreme obezbedimo zdravlje naših zuba i usta. Najbolji način sprečavanja karijesa je održavanje dobre oralne higijene. Zubni karijes je uobičajena pojava i zato ga je moguće na vreme sprečiti, uočiti i na adekavatan način lečiti. Pre svega, potrudite se da uvežbate pravilnu higijenu zuba, koja uključuje redovno pranje zuba i čišćenje zuba namenskim koncem. Osnovna preporuka je da usta moraju biti čista.

Stomatoloski pregled deteta

Četkanje se redovno obavlja dva puta dnevno,pažljivo i detaljno, uz pomoć četke koja ima mekana vlakna. Potrebno je da vlakna budu iste dužine i da glava četkice ne poseduje gumene ili plastične delove. Mehaničko četkanje uklanja bakterije sa površine zuba. Pored toga, odabir paste za zube je važan, pa se potrudite da pribavite paste sa fluorom, koje su korisne. Fluor u pasti za zube jača i učvršćuje gleđ.

Potrudite se da izbalansirate vaš način ishrane, pa smanjite ili redukujte unos šećera i skroba u organizam. Ukoliko pojedete neki slatkiš, potrudite se da barem isperete usta, ukoliko niste u mogućnosti da odmah operete zube. Konac za zube je veoma lagan, praktičan  i lako primenljiv postupak čišćenja zuba, koji vam pomaže da doprete do onih delova zuba koji nisu tako lako dostupni, a na tim mestima ne dopire ni vaša četkica za zube. 

Šta uzrokuje pojavu karijesa?

Najčešći uzrok pojave karijesa su ostaci hrane koji su nakon jela ostali između zuba ili na zubima, u našim ustima i nakon njihovog zanemarivanja i neadekvatne higijene postoji mogućnost za pojavu karijesa. Ova kombinacija delovanja bakterija, kamenca i kiselina dovodi do pojave karijesa i njegovog kasnijeg proširenja. Nakon konzumiranja određene vrste hrane, bakterije koje se nalaze na našim zubima razgrađuju hranu i na taj način oslobađaju i izlučuju  kiseline koje oštećuju tvrda tkiva u zubima.

Ove kiseline napadaju gleđ – spoljni zid zuba i na taj način ga oslabljuju. Pored ove pojave, paralelno mogu da obole i desni. Ova pojava dovodi do propadanja zuba, ukoliko se ne poštuje određena vrsta nege koja je potrebna i neophodna našim zubima. 

Simptomi karijesa

U početnoj fazi pojave karijesa, teško je da ćete odmah uočiti njegovu pojavu, jer nećete imati jasne simptome. Ukoliko se prvi simptomi i pojave, pre nego što odete kod vašeg zubara, oni mogu uključivati osetljivost na toplu ili hladnu hranu, na slatkiše i piće, pritisak ili nelagodu tokom žvakanja. Ovi početni simptomi mogu se javiti povremeno ili stalno. Ponekada neki od ovih simptoma imaju svoj kontinuitet, a samim tim sa sobom nose i ozbiljne posledice. Lokalizacija ovih simptoma je u ustima, a nekada ih možete uočiti, jer vaš zub ima manje ili veće rupe sivkaste ili crne boje. 

Mlada devojka na stomatoloskom pregledu

Zubobolja je glavni simptom koji je posledica pojave zubne šupljine. Jame ili rupe u zubu su lako uočljive i nalaze se na pogođenom zubu, kojeg je karijes već obuhvatio. Ponekada ovu pojavu možemo uočiti samo kroz rendgen snimak zuba. Pritisak ili nelagoda prilikom žvakanja hrane je u najvećem broju slučajeva prvi signal koji vaši zubi mogu da vam pošalju i opomenu da im posvetite više pažnje. 

Ako je karijes duže vreme prisutan na vašim zubima, može izazvati i ozbiljnije simptome, koji su samim tim i uočljiviji i ne toliko podnošljivi. Neki od težih simptoma su snažno oticanje dela lica, obraza ili predela oko usana, bol u viličnoj kosti, kao i izuzetno jaka zubobolja koja se više ne može kontrolisati ni sa medikamentnom terapijom. Jedan od ozbiljnijih simptoma u dužoj fazi postojanja karijesa je gnoj, koji se može primetiti oko zahvaćenog zuba karijesom. Ova pojava je vrlo alarmantna i neophodna je konsultacija sa vašim stomatologom. 

Lečenje karijesa

Ukoliko postoji rupa u zubu kao posledica karijesa, ona se može ispuniti određenom materijom koju nazivamo plombom. Ako se karijes proširio na središte zuba, gde se nalaze živci, onda je potrebno lečiti i koren zuba, pa tek nakon toga zub se popunjava plombom. Česti su slučajevi da je ceo zub zahvaćen karijesom ili jedan deo, pa je potrebno taj deo zuba i ukloniti, jer se taj deo ne može zubarskom intervencijom adekvatno sanirati. 

Smile Time beli logo

© Copyright Smile Time 2020-2023