Zubni kamenac je tvrda zubna naslaga koja čvrsto prijanja uz zub i desni. Zašto je kamenac tvrd? Taloženjem mineralnih soli u dentalni plak on postaje tvrda zubna naslaga- kamenac. Zašto je kamenac štetan? Čvrsto zalepljena tvrda naslaga na površine zuba onemogućava normalno održavanje higijene usta i zuba. Zubi i gingiva ne mogu se dobro oprati, pasta za zube ne dopire do ovih površina zuba.  Ako se kamenac ne ukloni dovodi do upale desni i kasnije do parodontopatije. Redovnim pranjem zuba i korišćenjem adekvatne tehnike pranja možete umanjiti stvaranje kamenca.

Kamenac se najviše stvara na mestima u ustima gde se nalaze izvodni kanali pljuvačnih žlezda. Hemijski sastav pljuvačke takođe utiče na njegovo stvaranje. Na neadekvatnim ispunima koji imaju hrapave površine više će se zadržavati kamenac, kao i na zubima koji imaju atipičan položaj. Kod nekih ljudi se kamenac manje stvara kao posledica izuzetne higijene usta i zuba. Ali i ako se prekomerno stvara- on se od strane stručnjaka jednostavno uklanja i ne predstavlja veliki rizik po zdravlje ako ozbiljno shvati i redovno tretira.

Mlada devojka na stomatoloskom pregledu

Kamenac ne učvršćuje zube!

Jako je bitno da znate da zubni kamenac ne možete ukloniti sami i zato ne bi trebalo ni da pokušavate, jer možete oštetiti zub i desni. Uklanjanje kamenca vrši se ultrazvučnim aparatom u stomatološkoj ordinaciji. Ovom metodom kamenac se uklanja sa površina na kojima se nalazi na zubu, a zub se ne oštećuje. Neophodno je periodično uklanjanje kamenca.

Najbolje bi bilo dva puta godišnje, ali prihvatljivo je i jednom godišnje. Najbitnije je da ne zapustite svoje desni i zube i ne prihvatite zubni kamenac kao normalni deo tela jer on to nije. Naprotiv, vrlo je opasan ako se taloži godinama, može izazvati upalu desni, bol i otečenost desni ili dela vilice. Takođe narušava higijenu usta i zuba, stvara vrlo neprijatan zadah jer ispod sebe i na sebi akumulira bakterije. Kamenac ne učvršćuje zube i to je jedno potpuno pogrešno mišljenje. Iako se prostori oko usta i zuba čine vrlo malim, oni su jako bitni za održavanje zdravlja.

Zamislite više malih prostora u Vašim ustima na kojima živi puno štetnih bakterija. Bakterije su živi organizmi. Metabolizam bakterija produkuje toksine koji se uvlače u gingivu i narušavaju njenu površinu a potom i dublje slojeve. To može dovesti do upale desni- gingivitisa. Ovo stanje ako se ne tretira vodi dalje u progresiju bolesti. Naše telo uvek šalje signale da nešto što mu radimo nije dobro. Desni kada su pod upalom najčešće krvare. Ovo je jako bitan simptom i „poruka“ koju ne treba prevideti. Ako se bolest u ovoj fazi ne leči ona dalje napreduje i na kraju se obavezno poseti parodontolog. Šta se dalje dešava u ustima ako ne obratimo pažnju na signale koje nam šalju desni? Oko zuba stvaraju se „zubni džepovi“ u kojima će se taložiti bakterije i njihovi toksini. Sve ovo može dovesti do parodontopatije- teške bolesti desni koja se završava gubitkom zuba. 

Kako se uklanja zubni kamenac?

Kao što smo rekli, zubni kamenac se uklanja samo od strane stručnjaka tj. stomatologa ultrazvučnim aparatom. Ovo je bitno, jer se zubi i desni neće povrediti, a sve naslage biće potpuno uklonjene. Završna faza terapije nakon uklanjanja kamenca je poliranje zuba posebnom četkicom i profesionalnom pastom- jer glatke površine slabije akumuliraju kamenac.

Da li boli uklanjanje kamenca?

Ovde moramo da Vas ohrabrimo jer ultrazvučni aparat ne nanosi bol. Jedino što se može desiti je da dođete u fazi kada su desni već otečeni i prilično upaljene, jer ste propustili prve simptome i znake prevelike količine kamenca u ustima. Tada desni same po sebi mogu biti bolne, ali to nije posledica uklanjanja kamenca. Zato je jako bitno da se procedura redovno ponavlja i da brinete o svojim zubima i desni.

Prevencija je jako bitna

Nastajanje zubnog kamenca ne možemo potpuno sprečiti ali ga možemo usporiti. Pravilnim pranjem zuba, učenjem adekvatnih tehnika, održavanjem higijene svakoga dana Vi ćete jako pomoći svom zdravlju, umanjićete nastajanje ove tvrde zubne naslage. Bitan je kontinuitet. Ako ste nabavili četkicu i pastu koje Vam odgovaraju, naučili ste tehnike pranja zuba sada je potrebno da to prihvatite kao normalnu dnevnu rutinu i da nastavite sa pranjem zuba i nakon što prođe Vaše primarno oduševljenje ovim novitetima.

Kada prihvatite nove zdrave navike kao svakodnevnu rutinu, prestanete da pronalazite izbovore kao što su „ kasno sam ustao“, „ sada žurim „ „ spava mi se.. ne mogu da perem zube“ i shvatite da tih pet minuta u danu sigurno imate i da je to za Vaše zdravlje- telo će Vam uzvratiti.

Kada dobro tretiramo svoje telo ono jako brzo pokazuje da je dobro. Isto tako ako zapostavljamo svoje telo ono će nastaviti da propada, baš tako je i sa desnima i zubima. Ako redovno dobro perete zube- smanjićete nastajanje zubnog kamenca, Vaše desni biće zdrave, lepe ružičaste boje, nećete imati neprijatan zadah, nećete imati bol zbog koga idete kod stomatologa, ićićete na redovne kontrole i Vaši zubi biće zdraviji.

Saveti za poneti…

  • Ozbiljno shavtite zdravlje svojih usta i zuba- oni su deo Vašeg sistema za varenje
  • Naučite tehnike pranja zuba
  • Postvetite 5 minuta u danu svojim zubima- nagradite ih dobrim pranjem, a oni će Vas dobrim zdravljem
  • Slušajte svoje telo- ako Vam krvare desni nešto nije u redu
  • Zubni kamenac nije lepak za zueb i ne drži ih na mestu, to je naslaga koja ih uništava i mora se uklanjati
  • Nikad nije rano da počnete sa održavanjem higijene usta i zuba
  • Nikad nije kasno da počnete
  • Posetite stomatologa na vreme
  • Posećujte stomatologa redovno
Smile Time beli logo

© Copyright Smile Time 2020-2023