Izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba

 

Kafa, čaj, vino, pušenje i slično tokom vremena stvaraju mrlje na zubima ili ih tamnije oboje u celosti i ostavljaju utisak neprivlačnog osmeha.

Izbeljivanje predstavlja estetski stomatološki postupak kojim se postojeća boja zuba menja u nekoliko nijansi svetliju, što je odličan način da izgledate mlađe i atraktivnije.

Postupak se izvodi nakon detaljnog pregleda u stomatološkoj ordinaciji i pod kontrolom stomatologa. Efekat izbeljivanja traje oko 2 godine i, što je najvažnije, postupak je bez ikakvog rizika po zdravlje vaših zuba.

Kućno beljenje zuba pomoću splintovaKućno izbeljivanje zuba

Ukoliko se postupak izbeljivanja vrši kod kuće, u ordinaciji se najpre, prema otisku zuba pacijenta, izrađuju individualne udlage (splintovi). Individualne udlage koje se prave za gornju i donju vilicu, pacijent samostalno koristi kod kuće tako što u njih stavlja gel za beljenje zuba i drži u ustima najčešće tokom noći 6 – 8 sati. Postupak se ponavlja oko 10 dana.

Ovaj proces izbjeljivanja traje duže nego izbjeljivanje u ordinaciji, ali je rezultat trajniji.

 

Ordinacijsko izbeljivanje zubaOrdinacijsko beljenje zuba

Postupak ordinacijskog izbeljivanja zuba izvodi se u stomatološkoj ordinaciji, u jednoj seansi, i traje oko 45 min. Ovom metodom zubi se mogu izbeliti od 1 do 3 nijanse. Rezultati su vidljivi odmah nakon tretmana, a postupak se može i ponoviti u nekoliko seansi.

Tehnika se izvodi tako što se na desni (gingivu) nanese zaštitni gel, a potom se na zube aplikuje gel za izbjeljivanje na bazi vodonik peroksida.

Razlika između beljenja u ordinaciji i kućnog beljenja zuba je u koncentraciji aktivne supstance u gelu. U slučaju kućnog beljenja ta koncentracija je niža pa sama procedura nešto duže traje, ali je krajnji efekat dugotrajniji.