Zdravlje zuba neophodno je za zdravlje celog organizma.

Zašto lečiti zube?

Inficiran zub neće se oporaviti sam od sebe. Potrebno je što pre započeti lečenje zuba. Nelečen zub izvor je mikroorganizama koji putem cirkulacije dospevaju u sve delove organizma uzrokujući različite bolesti kojima se najčešće ne može pronaći uzrok.

Unutar zuba nalaze se krvni i limfni sudovi koji prehranjuju zub, te živci (nervi) koji zubu daju osetljivost. Dublji karijes ili povreda (fraktura) zuba mogu dovesti do infekcije krvnih sudova i živca unutar zuba. U takvim slučajevima potrebno je uraditi tzv. endodontski tretman ili lečenje zuba.

Lečenje zuba zahteva veštog stomatologa i često je potrebno više od jedne posete.

Proces lečenja zuba:

 

 

 

  • Uklanjanje infekcije iz korena zuba
  • Čišćenje i oblikovanje kanala korena zuba i postavljanje leka
  • Kada je sva infekcija uklonjena i zub izlečen, zub se trajno zatvara plombom ili krunicom
Lecenje Zuba

Endodontska terapija

 

Kako bi se zubi koji su izgubili prirodnu vitalnost očuvali, sprovodi se endodontska terapija.
Kao što je slučaj i sa većinom stomatoloških procedura, tako je i kod endodontske terapije pravilo da je pre samog početka terapije neophodno odraditi detaljnu pripremu i analizu.

Osnova za svaku uspešnu endodonciju jeste apekslokator ‒ uređaj koji precizno određuje lokaciju vrha korena zuba. Na njegovom displeju stomatolog može jasno da vidi koliko je udaljen od vrha korena, što je od ključne važnosti kada je u pitanju lečenje kanala.
Obrada kanala u Smile Time ordinaciji obavlja se mašinski, što pacijentima omogućava komfor, ubrzavajući samu proceduru i povećavajući uspešnost terapije.

 

Terapija inficiranih kanala

 

Stomatolozi Smile Time ordinacije posebnu pažnju posvećuju terapiji inficiranih kanala. Za čišćenje inficiranih kanala koriste se rastvori koji za cilj imaju eliminisanje nepoželjnih bakterija iz njih. Kanali korena zuba u dosta slučajeva mogu biti veoma razgranati, suženi ili nepristupačni, pa usled toga rastvori za čišćenje nekad ne mogu dopreti do svih prostora.

U našoj ordinaciji terapiju inficiranih kanala sprovodimo laserom.

Laserski zraci prodiru i u bočne kanaliće dajući tako odlične rezultate. Zub sa inficiranim kanalom koji je lečen pomoću lasera ima najveću šansu za izlečenje, a njegova funkcija je nepromenjena u odnosu na potpuno zdrav zub.

 

Smile Time beli logo

© Copyright Smile Time 2020-2023