Lečenje zuba je neophodno kako bi se očuvalo zdravlje celokupnog organizma. Pokvaren zub nije samo lokalno bolan, već je i problem celog digestivnog trakta (žvakanje hrane) i našeg imuniteta.

 Preventiva i lečenje zuba

Prevencija je onaj prvi korak koga se trebamo predržavati. Redovna kontrola i odlazak zubaru je stvar lične higijene. Ako već dođe do kvarenja zuba, treba se reagovati na vreme kako bi se sprečilo širenje bakterija, virusa i upale ako je ima.

Nelečen zub izvor je mikroorganizama koji putem cirkulacije dospevaju u sve delove organizma uzrokujući različite bolesti kojima se najčešće ne može pronaći uzrok.

Unutar zuba nalaze se krvni i limfni sudovi koji prehranjuju zub, te živci (nervi) koji zubu daju osetljivost. Dublji karijes ili povreda (fraktura) zuba mogu dovesti do infekcije krvnih sudova i živca unutar zuba. U takvim slučajevima potrebno je uraditi tzv. endodontski tretman ili lečenje zuba.

Lečenje zuba zahteva veštog stomatologa i često je potrebno više od jedne posete.
Lečenje zuba obuhvata različite postupke i terapije koje se primenjuju kako bi se očuvalo zdravlje i funkcionalnost zuba i desni.

Popravka

Kvarenje zuba i njihovo lečenje:

Preventivna nega: Redovna oralna higijena, uključujući pravilno četkanje zuba, korišćenje zubnog konca i ispiranje usta, ključni su za prevenciju oralnih problema. Redovne posete našoj ordinaciji mogu pomoći u otkrivanju problema u ranoj fazi.

Endodoncija: Endodoncija se odnosi na lečenje unutrašnjosti zuba, kao što su pulpa i koren. Kada je pulpa (unutrašnji deo zuba) zaražena ili oštećena, može biti potrebno endodontsko lečenje, poznato kao kanalno lečenje. Tokom ovog postupka, zubar uklanja oštećenu pulpu, čisti kanale i zatvara ih kako bi sprečio dalje infekcije.
Ekstrakcija: U nekim slučajevima, zub koji je pretrpeo ozbiljnu štetu ili infekciju može biti potrebno izvaditi. Ovaj postupak se naziva ekstrakcija zuba.

Pre i posle lečenja:

Šta je to endodonska terapija?

Endodontska terapija je stomatološki postupak koji se primenjuje kada je unutrašnji deo zuba (pulpa) zaražen, oštećen ili upaljen. Ova terapija ima za cilj očuvanje zuba i sprečavanje širenja infekcije.
Ovaj vid terapije podrazumeva niz koraka kako bi se postupno rešio problem koji je prouzrokovao pokvaren zub.

Pregled i dijagnoza

Prvi korak je pregled. Na osnovu rendgenskog snimka i kliničkog pregleda, mi ćemo postaviti dijagnozu i odlučiti da li je endodontska terapija potrebna.
Popravka Zuba

Lokalna anestezija

Pre početka terapije, zub će biti anesteziran kako bi se obezbedila potpuna bezbolnost tokom postupka. Često zubarske procedure imaju netipična imena koja mnogima liče ne neki bolan zahvat ili dugotrajno i neprijatno sedenje. Ovakav vid terapije se sprovodi uz anesteziju i potpuno je bezbolan. Kao rezultat svih ovih procesa i postupaka vi imate zdrave zube, lišeni ste bola i osećaja nelagode.

Uklanjanje oštećene pulpe

Pravljenje male rupe u zubu kako bi se pristupilo unutrašnjosti je neophodno kako bi došli do korena problema. Zatim pažljivo uklanjamo oštećenu ili zaraženu pulpu i čistimo kanale.

Punjenje kanala

Nakon što su kanali očišćeni, oni se obično pune specijalnim materijalima kako bi se sprečilo ponovno širenje infekcije. Ponekad se za istu svrhu koriste antibiotici.

Zatvaranje zuba: Nakon punjenja kanala, zub se zatvara. U većini slučajeva, postavlja se privremene plomba dok zub ne bude spreman za trajno punjenje.

Trajno punjenje: Kasnije se postavlja trajna plomba ili kruna na zub kako bi se obnovila njegova funkcija i estetika. Ova faza može biti odložena kako bi se osiguralo da je infekcija potpuno nestala.

Popravka Zuba
Popravka Zuba

Pacijentkinja je imala infekciju zuba koja se proširila i na kost oko vrha korena što se vidi na snimku „pre“ u vidu crnog kruga. Razmak između snimka „posle“ je više od godinu dana pa se jasno vidi uspeh lečenja i koštano zarastanje oko vrha korenova.

Smile Time savet

Kako bi pojedine probleme sa zubima sprečili savetujemo vam preventivni pregled. Redovan dolazak kod nas u ordinaciju je postepeno upoznavanje sa nama/ doktorima i medicinskim osobljem tako razvijamo jedno poverenje koje se gradi i na ovaj način vi ste ako zatreba procedura lečenja zuba apsolutno uvereni u nas i naše veštine.

Smile Time beli logo

© Copyright Smile Time 2020-2023