Ortodoncija

Proteze za ispravljanje zuba

 

Kompresija ili nedostatak mesta za zube u vilici danas je učestala pojava. Grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem položaja zuba u vilici zove se ortodoncija.

Prva poseta ortodontu trebalo bi da bude u 8. godini života. Ukoliko se utvrdi potreba za ortodontskom terapijom, pacijentu se uzima otisak gornje i donje vilice i upućuje se na rendgensko snimanje. Nakon analize gipsanog modela i rendgenskog snimka, određuje se terapija.

U ranom razdoblju najčešća ortodontska terapija je mobilnim aparatima (aparati koji se skidaju), tzv. INTERCEPTIVNA ORTODONTSKA TERAPIJA. Cilj ovakve rane terapije je ispravljanje anomalije ili smanjivanje vremena nošenja fiksnog aparata. Važno je i ukloniti neželjene navike kao što su grickanje usana, infantilno gutanje, sisanje prsta i sl.

Proteze za ispravljanje zuba

Proteze za ispravljanje zuba

Fiksna ortodoncija danas je najčešća i još uvek najefikasnija metoda ispravljanja zuba. Kod postavljanja fiksnog ortodontskog aparata proteze za ispravljanje zuba, pacijentu se daje uputstvo o održavanju higijene i načinu ishrane. Pre svake ortodontske terapije potrebno je sanirati sve zube, i uraditi vađenja (ukoliko je potrebno). 

Retencija je oblik terapije nakon skidanja fiksnog ortodontskog aparata. Retejneri su mobilne udlage (splintovi) koji se izrađuju nakon skidanja aparata i osiguravaju da se željeni položaj zuba u vilici sačuva. Uglavnom se nose samo noću.

Naši radovi – pre i posle terapije

Distalni zagrižaj i protruzijaNedostatak prostoraOtvoren zagrižajProgenija