Oko 80% svih izvađenih zuba su posledica parodontopatije.

 

Šta je parodontopatija (parodontoza)?

Parodontopatija je oboljenje koje dovodi do razgradnje kosti i tkiva koji drže zube u vilici. Kada su te strukture zahvaćene, tkivo je nemoguće u potpunosti obnoviti. Pravilnim lečenjem bolest je moguće zaustaviti, а prvi korak je da se poseti parodontolog.

Retko je parodontopatija lokalizovana na jednom zubu, uglavnom su zahvaćeni svi ili većina zuba.

Koji su simptomi parodontopatije?

Parodontopatija je uglavnom bezbolno oboljenje. Zbog bezbolnog toka, pacijenti često nisu svesni ozbiljnosti problema. Parodontopatija se u početku manifestuje krvarenjem iz desni. Kasnije dolazi do povlačenja kosti oko zuba, a zubi mogu postati osetljivi na nadražaje kao što su toplo ili hladno. Kako se kost sve više povlači – razgrađuje, zubi počinju da se pomeraju i klate. Krajnji rezultat oboljenja je gubitak zuba.

Parodontopatija – lečenje?

 

Pravilna i redovna oralna higijena najvažniji je „lek“ u sprečavanju nastanka parodontopatije.

Takođe, potrebno je uklanjanje svih faktora koji dovode do zapaljenja desni, što podrazumeva profesionalno čišćenje, u proseku jednom godišnje, uklanjanje loših ispuna i protetskih nadoknada. Ako je bolest uznapredovala, primenjuju se kiretaža džepova i parodontalna hirurgija.

parodontologija snimak

Skidanje zubnog kamenca i poliranje zuba

 

Redovno čišćenje zubnog kamenca važno je za zdravlje usta i zuba.

Zašto nastaje zubni kamenac?

Čak i ako je oralna higijena besprekorna, u ustima postoje bakterije koje zajedno sa proteinima i šećerima iz hrane na površini zuba stvaraju naslage – zubni plak. Zubni plak se može ukloniti pranjem zuba. Kada plak stoji na zubima duže vreme, minerali iz pljuvačke se u njemu talože, mineralizuju ga i formira se zubni kamenac koji četkicom ne može da se ukloni sa zuba.

parodontologija zena

Da li zubni kamenac treba da se uklanja i zašto?

 

Plak i kamenac sadrže bakterije koje dovode do zapaljenja desni – gingivitisa, što se manifestuje njihovim krvarenjem. Kasnije dolazi i do oboljenja kosti i tkiva koji drže zube u vilici – parodontopatije.

Redovnim kontrolama kod stomatologa, u proseku jednom godišnje, naslage bi se mogle blagovremeno ukloniti i na taj način sprečiti moguće komplikacije.

Čišćenje zubnog kamenca vrši se odstranjivanjem tvrdih zubnih naslaga ultrazvučnim aparatom koji svojim vibracijama bezbolno i brzo čisti zubni kamenac.

Nakon što se očisti kamenac, zubi se poliraju sistemom Air-Flow, a procedura se zove peskiranje zuba. Ovom metodom površine zuba se mehanički česticama praha, fino čiste od mekih zaostalih naslaga i pigmentacija nastalih od hrane, pića i štetnih navika (kafa, čaj, crno vino, pušenje i slično). Na tako ispoliranu površinu plak i kamenac će teže prijanjati, čime se onemogućuje taloženje mikroorganizama. Samim tim, zubi će se zaštititi od karijesa i neprijatnih oboljenja desni.

parodontologija popraka

Produženje kliničke krune zuba (gingivektomija)

Gingivektomija je hirurška intervencija kojom se odstranjuje deo desni oko zuba. Procedura može biti indikovana iz estetskih razloga.

Za lep osmeh je, pored lepih zuba, jako važan i odnos gingive (desni) i zuba. Kada je taj odnos narušen i desni dominiraju, zubi deluju sitno, a osmeh „pun desni“ se naziva Gummy smile. Tada je gingivektomija pravo rešenje za korekciju estetskog nedostatka, a procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji i bezbolna je.

Kod izrade protetskih nadoknada u situaciji kada nema dovoljno zubne supstance da se postavi fiksna protetska nadoknada (krunica ili most) usled propadanja zubnog tkiva, radi se procedura produženja kliničke krunice zuba.

Režanj operacija

 

Režanj operacija je metoda koja se primenjuje u uznapredovalom stadijumu parodontopatije. Ovom metodom uklanjaju se sve promene u desnima. Ukoliko je kost resorbovana i dovodi do klaćenja zuba, može se aplikovati veštačka kost. Terapija parodontopatije ovim metodama zahteva apsolutnu saradnju pacijenta u održavanju idealne oralne higijene kako bi se postignuti rezultat što duže održao na najboljem nivou i parodnotopatija sprečila u napredovanju.

Smile Time beli logo

© Copyright Smile Time 2020-2023