Skidanje kamenca i poliranje zuba

Skidanje zubnog kamenca i poliranje zuba

Redovno čišćenje zubnog kamenca važno je za zdravlje usta i zuba.

Zašto nastaje zubni kamenac?

Čak i ako je oralna higijena besprekorna, u ustima postoje bakterije koje zajedno sa proteinima i šećerima iz hrane, na površini zuba stvaraju naslage – zubni plak. Zubni plak se može ukloniti pranjem zuba. Kada plak stoji na zubima duže vreme, minerali iz pljuvačke se u njemu talože, mineralizuju ga i formira se zubni kamenac koji četkicom ne može da se ukloni sa zuba.

Skidanje kamenca i poliranje zuba

Skidanje kamenca i poliranje zuba

 

Da li zubni kamenac treba da se uklanja i zašto?

Plak i kamenac sadrže bakterije koje dovode do zapaljenja desni – gingivitisa, što se manifestuje njihovim krvarenjem. Kasnije dolazi i do oboljenja kosti i tkiva koji drže zube u vilici – parodontopatije.

Redovnim kontrolama kod stomatologa, u proseku jednom godišnje, naslage bi se mogle blagovremeno ukloniti i na taj način sprečiti moguće komplikacije.

Čišćenje zubnog kamenca vrši se odstranjivanjem tvrdih zubnih naslaga ultrazvučnim aparatom koji svojim vibracijama bezbolno i brzo čisti zubni kamenac.

Nakon što se očisti kamenac, zubi se poliraju sistemom Air-Flow, a procedura se zove peskiranje zuba. Ovom metodom površine zuba se mehanički, česticama praha, fino čiste od mekih zaostalih naslaga i pigmentacija nastalih od hrane, pića i štetnih navika (kafa, čaj, crno vino, pušenje i slično). Na tako ispoliranu površinu plak i kamenac će teže prijanjati, čime se onemogućuje taloženje mikroorganizama. Samim tim, zubi će se zaštititi od karijesa i neprijatnih oboljenja desni.