Stomatološka statistika beleži da je oko 80% svih izvađenih zuba su posledica parodontopatije.

Popravka

Šta je parodontopatija (parodontoza)?

Parodontopatija je oboljenje koje dovodi do razgradnje kosti i tkiva koji drže zube u vilici. Kada su te strukture zahvaćene, tkivo je nemoguće u potpunosti obnoviti. Pravilnim lečenjem bolest je moguće zaustaviti, а prvi korak je poseta stomatologu i stomatološkoj ordinaciji. Retko je parodontopatija lokalizovana na jednom zubu, uglavnom su zahvaćeni svi ili većina zuba. Sam tok bolesti je jako spor i bezbolan, tako da su ljudi nesvesni problema i zato je važno dolaziti na redovne kontrole kod nas u ordinaciju.

Uznapredovalo oboljenje i poseta stomatološkoj ordinaciji

Često nam se obrate klijenti koji imaju kasnu i uznapredovalu parodontopatiju. Ovo oboljenje je kako bi mi rekli podmuklo.Parodontopatija je uglavnom bezbolno oboljenje. Zbog bezbolnog toka, pacijenti često nisu svesni ozbiljnosti problema. Smile Time i ovog puta ukazuje na važnost redovnih kontrola koje mogu da lokalizuju oboljenje u najranijoj fazi.

Koji su simptomi parodontopatije?

Parodontopatija se u početku manifestuje krvarenjem iz desni. Kasnije dolazi do povlačenja kosti oko zuba, a zubi mogu postati osetljivi na nadražaje kao što su toplo ili hladno. Kako se kost sve više povlači – razgrađuje, zubi počinju da se pomeraju i klate. Krajnji rezultat oboljenja je gubitak zuba.

Parodontopatija – lečenje?

Pravilna i redovna oralna higijena najvažniji je „lek“ u sprečavanju nastanka parodontopatije.

Takođe, potrebno je uklanjanje svih faktora koji dovode do zapaljenja desni, što podrazumeva profesionalno čišćenje, u proseku jednom godišnje, uklanjanje loših plombi i protetskih nadoknada. Ako je bolest uznapredovala, primenjuju se kiretaža džepova i parodontalna hirurgija.

Popravka
Početni ili blaži oblik parodontopatije
Popravka
Srednji stadijum parodontopatije
Popravka
Izražena paradontopatija

Skidanje zubnog kamenca i poliranje zuba

Skidanje zubnog kamenca se često definiše kao estetska procedura. Morate shvatiti da skidanje kamenca sa zuba nije samo estetske prirode i ne daruje samo lep i samopouzdan osmeh. Skidanje kamenca je i poboljšanje zdravlja, oralne higijene i celokupnog stanja organizma. Redovno čišćenje zubnog kamenca daruje zdravlje ustima i zubima.

Zašto nastaje zubni kamenac?

Čak i ako je oralna higijena besprekorna, u ustima postoje bakterije koje zajedno sa proteinima i šećerima iz hrane na površini zuba stvaraju naslage – zubni plak. Zubni plak se može ukloniti pranjem zuba. Kada plak stoji na zubima duže vreme, minerali iz pljuvačke se u njemu talože, mineralizuju ga i formira se zubni kamenac koji četkicom ne može da se ukloni sa zuba.
Popravka

Da li zubni kamenac treba da se uklanja i zašto?

Plak i kamenac sadrže bakterije koje dovode do zapaljenja desni – gingivitisa, što se manifestuje njihovim krvarenjem. Kasnije dolazi i do oboljenja kosti i tkiva koji drže zube u vilici – parodontopatije. Redovnim kontrolama kod stomatologa, u proseku jednom godišnje, naslage bi se mogle blagovremeno ukloniti i na taj način sprečiti moguće komplikacije. Čišćenje zubnog kamenca vrši se odstranjivanjem tvrdih zubnih naslaga ultrazvučnim aparatom koji svojim vibracijama bezbolno i brzo čisti zubni kamenac. Nakon što se očisti kamenac, zubi se poliraju sistemom Air-Flow, a procedura se zove peskiranje zuba. Ovom metodom površine zuba se mehanički česticama praha, fino čiste od mekih zaostalih naslaga i pigmentacija nastalih od hrane, pića i štetnih navika (kafa, čaj, crno vino, pušenje i slično). Na tako ispoliranu površinu plak i kamenac će teže prijanjati, čime se onemogućuje taloženje mikroorganizama. Samim tim, zubi će se zaštititi od karijesa i neprijatnih oboljenja desni.

Produženje kliničke krune zuba (gingivektomija)

Gingivektomija je hirurška intervencija kojom se odstranjuje deo desni oko zuba. Procedura može biti indikovana iz estetskih razloga.

Za lep osmeh je, pored lepih zuba, jako važan i odnos gingive (desni) i zuba. Kada je taj odnos narušen i desni dominiraju, zubi deluju sitno, a osmeh „pun desni“ se naziva Gummy smile. Tada je gingivektomija pravo rešenje za korekciju estetskog nedostatka, a procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji i bezbolna je.

Kod izrade protetskih nadoknada u situaciji kada nema dovoljno zubne supstance da se postavi fiksna protetska nadoknada (krunica ili most) usled propadanja zubnog tkiva, radi se procedura produženja kliničke krunice zuba.

Režanj operacija

Režanj operacija je metoda koja se primenjuje u uznapredovalom stadijumu parodontopatije. Ovom metodom uklanjaju se sve promene u desnima. Ukoliko je kost resorbovana i dovodi do klaćenja zuba, može se aplikovati veštačka kost. Terapija parodontopatije ovim metodama zahteva apsolutnu saradnju pacijenta u održavanju idealne oralne higijene kako bi se postignuti rezultat što duže održao na najboljem nivou i parodnotopatija sprečila u napredovanju.

Parodontopatija i lečenje

Smile Time vam uvek stoji na raspolaganju kada je oralna higijena i zdravlje u pitanju. Jako je bitno da preduzmete određene preventivne mere na vreme. Možete uvek zakazati pregled kod nas u ordinaciji i na taj način vi brinete o vašem zdravlju.

Smile Time beli logo

© Copyright Smile Time 2020-2023