Da li neiznikle ili delimično iznikle umnjake treba vaditi?

Neiznikli umnjaci ostaju “zarobljeni“ u kosti i stvaraju upalne procese akumulacijom bakterija. Takvi zubi nisu u funkciji, ne služe svojoj svrsi, a uzrok su bola, neprijatnog zadaha i ponovljenih upala, koje onemogućavaju normalno žvakanje i govor. Takve upale ponekad se mogu iskomplikovati, i tada mogu da dovedu do situacija koje ozbiljno mogu narušiti zdravlje pacijenta; u najgorim slučajevima mogu ugroziti i život pacijenta. Takve umnjake je neophodno ukloniti.

Ipak, nisu svi neiznikli umnjaci za vađenje ali za to je potrebna stručna procena doktora stomatologije – oralnog hirurga. Zbog toga je potrebno da zakažete vaš pregled kako biste bili sigurni.

 

Šta očekivati od procedure?

Kako izgleda procedura? Da li je potrebna posebna priprema pred dolazak u ordinaciju?

Procedura uklanjanja umnjaka je u potpunosti bezbolna jer se radi pod lokalnom anestezijom. Pre dolaska u ordinaciju nije potrebna nikakva posebna priprema. Trajanje procedure je isključivo individualno i zavisi od položaja zuba i njegovog odnosa prema okolnim strukturama. Procedura najčešće traje između 30 i 60 minuta.

Nakon procedure, kada prođe anestezija, bol je prisutan ali nije jak i uz primenu analgetika normalno se funkcioniše. Može se javiti i postoperativni otok koji je prisutan nekoliko dana. Preporučuje se konzumacija tečno-kašaste i prohlađene hrane. Održavanje oralne higijene je regularno, zubi se redovno peru, bez intenzivnog izmućkavanja usta. Mesto vađenja se pere laganim pokretima. Pacijent se vraća svojim svakodnevnim aktivnostima, nije potrebno izostajanje sa posla, škole ili fakulteta i slično. Nakon sedam dana uklanjaju se konci.

Žena Kod Zubara

 

Zašto onda uopšte postoji umnjak?

Postoje teorije da su umnjaci bili neophodni u davnoj prošlosti kada se hrana nije termički pripremala, tako da je u sadašjnem vremenu njihova funkcija nepotrebna za normalno žvakanje. Tako se umnjaci generacijama degradiraju. Iako bi trebalo da su najveći od svih molara i da imaju tri korena, ovo najčešće nije slučaj – vrlo često imaju patuljastu krunicu i dva korena, a kod velikog broja ljudi u potpunosti nedostaju.

Smile Time beli logo

© Copyright Smile Time 2020-2023