Postoje različiti razlozi zbog kojih bismo Vam preporučili primenu dentalnih krunica. Zubne krunice predstavljaju rešenje za zub koji JE oštećen karijesom i popravka takvog zuba se ne može postići postavljanjem plombe. Krunica je u tom slučaju funkcionalno i estetsko poboljšanje karijesom ruiniranog prirodnog zuba. Stavljanjem krunice imaćete lepši i funkcionalniji zub. Sa zubnom krunicom možete da grizete, žvaćete i živite normalnim životom kao da posedujete prirodan zub.

Zubnim krunicama možete popraviti izgled Vašeg osmeha, ako niste zadovoljni bojom, oblikom ili veličinom zuba. Ovo postižemo promenom svega što Vam estetski nije po volji na prirodnom zubu. Krunicama možemo postići i popunjavanje bezubog polja kada se krunica kači na zubni implant kako bi se uklopiliu celokupan izgled sa svim zubima u vašim ustima. Zubne krunice predstavljaju vrstu specifičnog omotača koji se postavlja na prirodni zub kao kapa, pri čemu ona trajno obavlja sve funkcije prirodnog zuba. Zubne krunice je neophodno higijenski održavati kao i prirodne zube- svakodnevnim adekvatnim pranjem.

Kada se koristi zubna krunica?

Zubna krunica može vratiti zadovoljavajući izgled i funkciju Vašem trajno i nepovratno oštećenom zubu. Krunice su trajno rešenje za sanaciju zuba nakon endodontskog lečenja tj. terapije kanala korena. Endodontsko lečenje zuba je postupak terapije nerva koji se nalazi unutar zuba. Ovakav zub se terapijom devitalizuje, a prostor koji je prethodno imao u sebi nerve i krvne sudove je nakon terapije popunjen specijalnim biokompatibilnim materijalom koji takođe deluje i antiseptički kako bi se sprečila ponovna infekcija bakterijama. Ova terapija čini zub slabijim i lomljivijim u odnosu na vitalni zub. Zbog toga zubna krunica postavljena na lečeni zub predstavlja zaštitu od mogućeg preloma.

Doprinos zubnih krunica u izgledu vaših zuba

Način na koji doživljavamo sebe u velikoj meri utiče na socijalne interakcije i na samopoštovanje. Estetika lica i osmeh u sklopu te estetike je vrlo bitan. Ako niste zadovoljni svojim zubima možemo ih u potpunosti estetski poboljšati zubnim krunicama i više nećete razmišljati da li će vam vaši prirodni zubi biti dobar saputnik u svakodnevnim životnim aktivnostima. 

Vrste zubnih krunica

Tipovi zubnih krunica zavise od materijala od kojeg su izgrađene. Najpogodniji je onaj materijal koji najbolje odgovara potrebama i individualnim karakteristikama svakog pacijenta. Koju vrstu krunica ćete izabrati zavisiće i od različitih faktora kao što su lokacija zuba na koje će se postaviti krunica, težina izazova koji je potrebno rešiti, kao i stanje desni. Postoje metalokeramičke i bezmetalne zubne krunice. Metalokeramičke krunice su estetski vrlo povoljne, možete birati boju kojom ćemo ulepšati Vaš osmeh.

Bezmetalne krunice predstavljaju najpovoljnije rešenje za zube u frontu ( prednji zubi) zbog jako dobrog prelamanja svetlosti te deluju identično prirodnom zubu.

Ko su najpogodniji kandidati za ugradnju zubne krunice?

Kandidati za zubne krunice su svi pacijenti koji nisu zadovoljni svojim prirordnim zubima, a naročito ako su prirodni zubi devitalizovani, isunjeni velikim ispunima koji su prebojeni i daju estetski neprihvatljiv efekat za pacijenta. Rezultati ugradnje zubnih krunica su potpuna nadoknada funkcije žvakanja, govora ali i dovođenej estetike do savršenstva. 

Generalno, zubne krunice su idealne za one pacijente koji žele odlične rezultate i koji pored toga imaju i druge funkcionalne ili estetske probleme, koji se uspešno mogu otkloniti zubnim krunicama. Njihov visokokvalitetan materijal omogućava potpuno normalnu funkciju, omogućava i poravnjanje zuba koji imaju prirodnu iskrivljenost, a služe i za zamenu potpuno istrošenih zuba.

Smile Time beli logo

© Copyright Smile Time 2020-2023