Bez obzira da li je praćeno bolom ili ne, krvarenje desni je razlog da se konsultujete sa svojim stomatologom da biste otkrili uzrok.

Zdrave desni ne krvare. Iako krvarenje desni može da bude simptom nekog medicinskog stanja, najčešći razlozi su ipak dentalnog porekla.

Zbog čega desni krvare?

Ukoliko je higijena usta nedovoljna ili nepravilna, dolazi do nagomilavanja dentalnog plaka na zubima, koji obiluje bakterijama. Usna šupljina je stanište velikog broja mikroorganizama, koje tokom ishrane unosimo u naš organizam. Dok se mikroorganizmi nalaze u odgovarajućoj ravnoteži, govorimo o zdravoj usnoj šupljini. Ako iz različitih razloga dođe do većeg nakupljanja bakterijskih naslaga, desni mogu reagovati upalom i krvarenjem.

Pored prekomernog stvaranja zubnih naslaga u usnoj šupljini, oboljenje desni mogu da uzrokuju ili pogoršaju različita druga oboljenja, primena lekova, pušenje, stres, nezdrava ishrana i dijete, hormonske promene kakve nastaju u trudnoći, menopauzi i pubertetu, a takođe i neke hronične bolesti kakav je dijabetes, nasledni faktori i sl.

Zubar Pokazuje Model Vilice

 

Prevencija:

Smile Time beli logo

© Copyright Smile Time 2020