​Kada perete zube primećujete krv? Trebalo bi da se javite stomatologu.

Iako ovaj simptom u početku može delovati bezazleno i često smo skloni da krvarenje desni zanemarimo, to je simptom o kome treba da razgovarate sa parodontologom ili drugim stručnim licem. Zašto je to važno? Desni mogu krvariti zbog loaklnih faktora- oštećenja u usnoj duplji, upale desni, povreda mekih tkiva usne duplje, ali krvarenje desni može biti i simptom nekog medicinskog stanja- oboljenje desni mogu da uzrokuju ili pogoršaju različita druga oboljenja, primena lekova, pušenje, stres, nezdrava ishrana i dijete, hormonske promene kakve nastaju u trudnoći, menopauzi i pubertetu, a takođe i neke hronične bolesti kakav je dijabetes, nasledni faktori i sl.

Zbog čega desni krvare?

Krvarenje desni najčešće nastaje zbog upale desni, zbog neadekvatnog održavanja higijene usta i zuba. Ako se nedovoljno održava higijena, to dovodi do gomilanja zubnih naslaga- dentalnog plaka koji je idealno mesto za razmnožavanje bakterija. Tanka sluzokoža u ustima pod dejstvom bakterija i njihovih toksina ulazi u inflamaciju- upalu i krvarenje je zapravo simptom upale desni.

Naše telo ima svoje načine da nam saopšti kada nešto nije u redu i to ne smemo ignorisati. Ako desni krvare, osećate čudan nepriatan ukus u ustima i imate neprijatan zadah, sigurno je vreme da neke navike promenite. Jako grube četkice za zube takođe mogu biti uzrok krvarenja, jer se energičnim četkanjem grubom četkicom povređuju desni i zato mogu krvariti.

Bez obzira da li je praćeno bolom ili ne, krvarenje desni je razlog da se konsultujete sa svojim stomatologom da biste otkrili uzrok. Zdrave desni ne krvare. Iako krvarenje desni može da bude simptom nekog medicinskog stanja, najčešći razlozi su ipak dentalnog porekla.

Kako lečiti krvarenje desni?

Kao što smo već naglasili, zubni plak je najčešći uzrok krvarenja desni, ali i zubni kamenac može biti uzrok krvarenja. Tvrde zubne naslage –zubni kamenac takođe oštećuje desni i izaziva krvarenje desni. Zubni kamenac ne možete sami ukloniti, niti se njegovo stvaranje može zaustvaiti. Šta je onda rešenje?

Redovne kontrole kod stomatologa, na šest meseci biće rešenje, kamenac se uklanja posebnim ultrazvučnim aparatom i neko vreme bićete mirni. Uklanjanje kamenca i poliranje zuba omogućava da se desni polako oporave, naravno uz održavanje higijene usta i zuba po uputstvu stomatologa. Jako je bitno da odaberete četkicu sa mekim vlaknima, da savladate adekvatnu tehniku pranja zuba i da ovaj ritual upražnjavate barem ujutro i uveče. 

Desni su nam izuzetno značajne, one daju potporu zubima, štite ih, prenose pritisak žvakanja i bez njih zubi ne mogu da funkcionišu. Narušavanjem zdravlja desni, vrlo brzo dolazi do narušavanja zdravlja zuba ali i obrnuto.

Ako imate stare plombe, hrapavih ivica, koje su već na nekoliko mesta blago napukle, ali smatrate da još nije hitno otići kod stomatologa-to može takođe da dovede do upale desni, svi hrapavi rubovi, pukotine i popucale stare plombe dovode do oštećenja desni i mogu uzrokovati krvarenje desni.

Zubar Pokazuje Model Vilice

Ako želite da dobro održavate higijenu usta i zuba- nemojte previše energično četkati zube pogotovo ne pokretina levo-desno. Jer ćete vajverovatnije oštetiti desni i samo pogoršati stanje. Zubi se peru laganim kružnim pokretima tako da se plak ukloni sa zuba a desni ni malo ne oštete. Budite nežni prema svojim zubima. Laganim pokretima uklonite sve naslage, nemojte se plašiti da pređete četkicom preko svih površina zuba-kako onih koje vidite kada se nasmejete tako i preko unutrašnjih površina zuba. Osim četkice za zube i paste, možete koristiti i tečnosti za ispiranje usta.

Šta moramo da znamo o Gingivitisu?

Gingivitis je upala desni ( gingive) nastaje zbog nedovoljne, neadekvatne higijene usta i zuba. Ako se u ovoj fazi ne obrati pažnja na pojavu krvarenja, bolest se može dalje razvijati i dovesti do parodontopatije, koja je ozbiljno stanje i može dovesti do potpunog propadanja desni i gubitka zuba. Ovo sigurno ne želite. I zato je bitno da odreagujete na vreme i učinite nešto za zdravlje svojih usta i zuba.

Pored prekomernog stvaranja zubnih naslaga u usnoj šupljini uz neadekvatnu higijenu usta i zuba, oboljenje desni mogu da uzrokuju ili različita druga oboljenja, primena lekova, pušenje, stres, nezdrava ishrana i dijete, hormonske promene kakve nastaju u trudnoći, menopauzi i pubertetu, a takođe i neke hronične bolesti kakav je dijabetes.

Krvarenje desni je simptom nekog stanja- gingivitisa, parodontopatije, povrede desni grubom četkicom ili simptom neke od pomenutih sistemskih bolesti. Krvarenje desni nije bolest sama po sebi, već znak da na nešto treba posebno obratiti pažnju.

Ako posetite stomatologa i utvrdi se da je upala desni počela, ono što najbolje za sebe možete učiniti jeste da se pridržavate svih saveta koje ste dobili, da posebnu pažnju obratite na higijenu usta i zuba i aktivno učestvujete u procesu ozdravljenja i održavanja rezultata koje postignete. Nemojte dozvoliti da Vam održavanje higijene usta i zuba bude zanimljivo samo neko vreme i da posle toga odustanete, napustite svoje nove procedure održavanja zdravlja usta i zuba i ponovo zapustite u potpunosti sve. Jer to će Vas ponovo vratiti na početak u ovom procesu i neće biti dobro za zdravlje Vaših usta i zuba. Upornost, saradnja i usvajanje novih navika treba da postanu deo Vašeg životnog stila i životnih navika koje ćete zauvek održavati.

Sada bi trebalo da je jasnije zašto je bitno pitati stomatologa da li je krvarenje desni isključivo lokalnog porekla i ako jeste kako se sa time dalje ponašati.

Smile Time beli logo

© Copyright Smile Time 2020-2023