Oralna hirurgija je grana stomatologije koja se bavi dijagnostikovanjem i lečenjem stanja u ustima koji zahtevaju hiruršku intervenciju.

Oblasti kojima se oralna hirurgija bavi su:

 

  •         vađenje zuba,
  •         resekcija (apikotomija) korena zuba,
  •         frenektomija i
  •         nivelacija alveolarnog grebena.

Vađenje zuba

Iako se u savremenoj stomatologiji sve više daje prednost minimalno invazivnom načinu lečenja zuba i očuvanju svakog zuba, postoje i situacije kada lečenje zuba ili popravka zuba nije dovoljna pa je u takvim slučajevima potrebno izvaditi zub.

Vađenje zuba je stomatološka intervencija kojom se zub uklanja iz vilice. Procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji, tako da je u potpunosti bezbolna.

Vađenje zuba može biti:

  • Jednostavno vađenje zuba – procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji, zub se u jednom aktu u potpunosti vadi iz vilice;
  • Komplikovano vađenje zuba – najčešće se može desiti kod višekorenih zuba sa polomljenom krunicom, kada je zbog nedostatka zubnog tikiva potrebno odvojiti tj. separirati korenove, da bi se izvadili jedan po jedan;
  • Hirurško vađenje zuba.
Klesta za vadjenje zuba

Hirurško vađenje zuba?

 

Hirurškim vađenjem u lokalnoj anesteziji oralni hirurg pristupa zubu tako što ga oslobodi od okolnih desni i kosti, potom vadi zub i desni ušiva hirurškim koncem, koji se skida za 7 dana. Intervencija traje od pola sata do sat i u potpunosti je bezbolna. Oporavak je brz, nisu potrebna bolovanja niti odsustvo od posla ili škole.

Resekcija (apikotomija) korena zuba

 

Resekcija korena zuba (apikotomija) je oralnohirurška intervencija kojom se uklanja proces sa vrha korena zuba i deo vrha korena zuba kako bi se zub sačuvao u zubnom nizu.

Ukoliko neki zub nije lečen na vreme, ili komplikacija neuspelog lečenja dovodi do stalne iritacije u kosti oko vrha korena zuba, organizam se od te iritacije brani tako što formira granulom ili cistu oko vrha korena zuba. Takve promene mogu da budu bezbolne i duži vremenski period. Kada se upale, dovode do jakog bola i otoka.

Ovakva stanja zahtevaju hirurško lečenje. Procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji od strane specijaliste – oralnog hirurga, sterilnim instrumentima u lokalnoj anesteziji i bezbolna je. Nakon ove procedure zub ostaje u vilici i nastavlja da obavlja primarnu funkciju.

Zubarka pokazuje model zuba

Frenektomija

Frenulum je sluzokožni nabor poznatiji kao „resica” koji povezuje usne, obraze i jezik sa viličnom kosti, ograničava prekomerne pokrete, međutim, ukoliko je previše razvijen može prouzrokovati estetske i funkcionalne probleme. Kod dece je najčešća pojava razmaka prednjih sekutića zbog izraženog frenuluma, dok je kod starih pacijenata najčešći problem nemogućnost izrade parcijalnih ili totalnih proteza.

Frenektomija je oralnohirurška intervencija kojom se uklanja frenulum u lokalnoj anesteziji. Postavlja se hirurški konac koji se nakon sedam dana uklanja, potpuno bezbolno.

Nivelacija koštanog grebena

Nakon vađenja zuba, kost se u tom predelu resorbuje (topi) jer nije u funkciji. U situacijama kada je izvađeno više zuba, ili svih zuba u različito vreme, stvaraju se neravnine na koštanom grebenu. Takvo stanje, ukoliko je izraženo, može da dovede do problema usled izrade protetskih radova.

Procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji, zaravnjuju se oštri delovi kosti nakon čega se desni ušivaju.

Zubarka pokazuje crtez zuba
Smile Time beli logo

© Copyright Smile Time 2020-2023