Oralna hirurgija je stomatološka specijalnost koja se bavi dijagnozom i hirurškim tretmanima u usnoj šupljini i vilici. 

 Šta sve spada pod oralnu hirurgiju:

  • vađenje zuba,
  • resekcija (apikotomija) korena zuba,
  • frenektomija 
  • nivelacija alveolarnog grebena.

Vađenje zuba: Vađenje zuba hiruškim putem je potrebno kada je zub nemoguđe izvaditi standardnom procedurom.

Apikotomija/ Resekcija: Hirurški postupak koji se koristi za lečenje zuba sa infekcijama na vrhu korena, kada konvencionalno kanalno lečenje nije uspešno.

Frenektomija: Koristi se kod dece i mladih kao priprema kod ispravljanja zuba ili kod bezubih pacijenata kao priprema za totalnu protezu.

Nivelacija alveolarnog grebena: Procedura koja se izvodi kako bi se izravnali oštri delovi kosti.

Važno je napomenuti da se ove procedure obavljaju uz strogo pridržavanje higijenskih i sterilizacijskih standarda kako bi osigurali bezbednost samih klijenata. Pre bilo koje oralno-hirurške procedure, klijenti se obično konsultuju sa našim specijalistom kako bi se postavila tačna dijagnoza i razgovaralo o planu lečenja. Oralna hirurgija igra ključnu ulogu u očuvanju oralnog zdravlja i rešavanju različitih oralnih problema i stanja. Nakon ustanovljenog problema i uspostavljenje dijagnoze vi ćete sa stručnim licem iz našeg Smile Time tima biti upoznati sa postupkom i procedurom koja vam se savetuje kao rešenje nastalog problema.

Popravka

Vađenje zuba

Vađenje zuba je stomatološka intervencija kojom se zub uklanja iz vilice. Procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji, tako da je u potpunosti bezbolna. Nemate razloga za brigu ili nervozu, procedura je nakon lokalne anestezije totalno bezbolna po vas.

Vađenje zuba može biti:

Jednostavno vađenje zuba – procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji, zub se u jednom potezu u potpunosti vadi iz vilice;

Komplikovano vađenje zuba – najčešće se može desiti kod višekorenih zuba sa polomljenom krunicom, kada je zbog nedostatka zubnog tikiva potrebno odvojiti tj. separirati korenove, da bi se izvadili jedan po jedan;

Kada je potrebno hirurškom putem ukloniti zub iz vilice?

Hirurškim vađenjem u lokalnoj anesteziji oralni naš hirurg iz tima Smile Time pristupa zubu tako što ga oslobodi od okolnih desni i kosti, potom vadi zub i desni ušiva hirurškim koncem. Hirurško konci se skidaju nakon sedam dana od izvedene procedure.

Intervencija traje od pola sata do sat i u potpunosti je bezbolna.
Oporavak je brz nakon ove procedure i ne zahteva nikakva dodatna odustva ili dalje tretmane.

Resekcija (apikotomija) korena zuba

Resekcija korena zuba (apikotomija) je oralnohirurška intervencija kojom se uklanja proces sa vrha korena zuba i deo vrha korena zuba kako bi se zub sačuvao u zubnom nizu.

Ukoliko neki zub nije lečen na vreme, ili komplikacija neuspelog lečenja dovodi do stalne iritacije u kosti oko vrha korena zuba, organizam se od te iritacije brani tako što formira granulom ili cistu oko vrha korena zuba. Takve promene mogu da budu bezbolne i duži vremenski period. Kada se upale, dovode do jakog bola i otoka. Ovakva stanja zahtevaju hirurško lečenje. Procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji od strane specijaliste – oralnog hirurga, sterilnim instrumentima u lokalnoj anesteziji. Sama procedura je u potpunosti bezbolna po vas, pošto je pre same intervencije primenjena lokalna anestezija. Nakon ove procedure zub ostaje u vilici i nastavlja da obavlja primarnu funkciju.

Popravka Zuba

Frenektomija

Frenulum je sluzokožni nabor poznatiji kao „resica” koji povezuje usne, obraze i jezik sa viličnom kosti, ograničava prekomerne pokrete, međutim, ukoliko je previše razvijen može prouzrokovati estetske i funkcionalne probleme. Kod dece je najčešća pojava razmaka prednjih sekutića zbog izraženog frenuluma, dok je kod starih pacijenata najčešći problem nemogućnost izrade parcijalnih ili totalnih proteza. Frenektomija je oralnohirurška intervencija kojom se uklanja frenulum u lokalnoj anesteziji. Bitno je da znate da je ova procedura u potpuosti bezbolna pošto se koristi lokalna anestezija. Lokalna anestezija se daje upravo iz razloga bezbolnosti tako da nema potrebe za strahom ili nervozom pre izvođenja ove procedure. Nakon izvedene procedure lokalno mesto koje je tretirano ušiva se hirurškim koncem. Konac se skida sedmog dana od intervencije.
Popravka

Nivelacija koštanog grebena

Kada je potrebno uraditi nivelaciju koštanog grebena?

Za ovom procedurom se najčešće pribegava kada se nakon vađenja više zuba stvore neravnine.

Kako dolazi do problema?

Nakon vađenja zuba, kost se u tom predelu resorbuje (topi) jer nije u funkciji. U situacijama kada je izvađeno više zuba, ili svih zuba u različito vreme, stvaraju se neravnine na koštanom grebenu.

Takvo stanje, ukoliko je izraženo, može da dovede do problema usled izrade protetskih radova. Kako ne bi imali problema za ugradnju mosta, krunice ili drugog predviđenog protetskog dela pristupa se nivelaciji koštanog grebena.

Nivelacija koštanog grebena je zapravo sravnjavanje kosti koja pravi problem za dalje planirane procedure. Postupak se izvodi u lokalnoj anesteziji što garantuje izostanak boli. Mesto se nakon hirurške intervencije ušiva hiruškim koncem. Nakon sedam dana od intervencije konci se skidaju i može se pristupiti daljim predviđenim radovima.

Smile Time beli logo

© Copyright Smile Time 2020-2023