Na šta sve treba da obratite pažnju kada birate četkicu za zube?

Ono što je najbitnije je da četkica ima mekane dlake, jer vrlo gruba vlakna mogu mehanički oštetiti desni i naneti više štete nego koristi. Glava četkice bi trebalo da pokriva veličinu od jednog do dva zuba, ne više od toga jer ako je glava četkice manja lakša je za manevrisanje i može oprati prostore koji nisu dostupni četkici sa velikom glavom.

Osim samog dizajna četkice jako je bitno da se ona pravilno koristi- najbitnija je tehnika pranja zuba. Sve površine zuba se moraju jednako oprati, kao i jezik i desni. Ako dobro operete sve površine zuba, uklonićete dentalni plak koji je glavni krivac za neprijatan zadah, pojavu upale desni i karijesa. Upala desni je začarani krug u kome zbog bola sve manje perete desni a što ih manje perete desni više bole i krvare.

Upala desni koja se ne sanira na vreme predstavlja početnu tačku za razvoj parodontopatije. Zato je bitno da izaberete četkicu koja neće iritirati Vaše desni i neće ih oštetiti, kao i da savladate tehniku kojom nećete previše pritiskati četkicu na desni kako ih ne biste nehotice mehanički povredili.

Koliko god da je mekana četkica i da je glava odlično dizajnirana, ipak postoje prostori koje ni tada neće uspeti u potpunosti da očisti a to u međuzubni ( interdentalni) prostori. Zato koristimo zubni konac, koji će pomoći u uklanjanju plaka sa ovih površina.

Koliko često treba menjati četkicu za zube?

Savladali ste jako dobro pravilnu tehniku pranja zuba, čak perete zube dva puta dnevno svakog dana uporno ali nešto tu ne valja. Da li ste možda primetili da su vlakna Vaše četkice za zube drugačija nego kada ste počeli da je koristite, ne stoje više na okupu, nekako su polomljena i istrošena? Možda je vreme da zamenite četkicu.

Četkicu za zube bi trebalo menjati svaka tri-četiri meseca, ukoliko se vlakna oštete i ranije. Svoju četkicu možete povremeno potpiti u rastvor za ispiranje usta kako bi se dezinfikovala, posle sakog pranja isperite četkicu toplom vodom, kapicu za četkicu koristite isključivo za putovanja i stavljajte na suvu glavu četkice.

Koliko često perete zube je jako važno

Da li perete zube jednom dnevno ili nekad kada se setite.. to je jako bitno. Samo svakodnevno održavanje higijene usta i zuba je pravilno održavanje. Najbolje bi bilo prati zube ujutro i uveče pred spavanje.

Najbitnije je da četkicu koristite pravilno, da zube perete redovno i da vodite računa o zameni četkice jednom u tri-četiri meseca. Higijena usta i zuba je izuzetno značajna za Vaše opšte zdravlje. 

Smile Time beli logo

© Copyright Smile Time 2020-2023