Stigla je beba

Da li ste znali da su usta bebe nakon rođenja sterilna, bez bakterija? Poljubac u blizini njihovih usta može da im prenese bakterije. Od mnogih koji su spontano poljubili naše dete, ne bismo primili poljubac ni sami. Ako želimo da poljubimo našu bebu, treba da vodimo više računa o sopstvenoj oralnoj higijeni.

Nicanje zuba

Kod nicanja zuba se na desnima prvo pojavi izbočina. Sluzokoža je na mestu nicanja natečena, napeta i bolna. Ponekad se pojavi i mali plavi hematom. Beba jako balavi, ujeda i neće da jede. Nemirna je, ćudljiva i plače. Tada je pravi trenutak za odgovarajuće ohlađenu glodalicu iz frižidera.
Tokom nicanja zuba ne dajemo bebi pretoplu hranu niti slatke sokove jakog ukusa. Ako odbija mleko, onda joj dajemo mlak ili hladan čaj. Ako je nemirna i plače, privučemo je sebi kako bi osetila našu blizinu.

Rast zuba

Nicanje počinje uglavnom od 6. meseca života. Najpre niknu donji sekutići, pa gornji. Nakon 12. meseca gornji i donji prvi kutnjaci, između 16. i 18. meseca očnjaci i, na kraju, između 24. i 36. meseca života, drugi kutnjaci. Dakle, do kraja 2. godine dete bi trebalo da ima sve mlečne zube.
Oko 6. godine niču prvi stalni zubi, šestice.

 

Mali Dečak Pere Zube

 

Čišćenje zuba

Neka vas dete posmatra pri redovnom pranju zuba – probudite u njemu radoznalost i zanimanje. Ne ostavljajte dete samo dok čisti zube, posmatrajte ga i ispravljajte njegove greške.
Ako redovno ne pregledamo dečju usnu šupljinu i ne primetimo da je nikao novi zub, može se desiti da kutnjaci ostanu neočišćeni.
Dečje motoričke sposobnosti su nedovoljno razvijene da bi zube očistili sami. Četkica je, na početku, prvenstveno predmet za igru i griženje, tako da deci zube moraju da očiste odrasli.
U trećoj godini je dečja motorika toliko razvijena da vodoravnim pokretima mogu da očiste grizne površine zuba.
Nežne, kružne pokrete moraju da obave roditelji. Pomoć pri pranju prestaje između 6. i 10. godine, zavisno od toga koliko je dete sposobno da samo, temeljno, očisti zube.

Šećer

Beba nema želju za šećerom dok ga ne proba. Na šećer se dete lako navikne.
Najveća opasnost za mlečne zube je gotova hrana sa puno šećera. Šećer u kontaktu sa prvim zubima nakon deset minuta postaje jako štetan. Bele mrlje na zubnom vratu potamne i oni počinju da se lome. Kada očistite naslage sa zuba, postavite dete u krevet sa flašicom nezaslađene tečnosti.
Ako dete od rođenja naviknemo na nezašećerene napitke i dajemo mu hranu bez dodatnog šećera, veća je šansa da će imati zdrave zube.
Šećer fermentira i stvara kiselinu. PH vrednost pljuvačke se smanjuje (postaje kisela) i napada zubnu gleđ. Nažalost roditelji sve više i češće deci daju slatke napitke. Tako da su dečji zubići izloženi napadima kiseline i šećera duže vreme.

Smile Time beli logo

© Copyright Smile Time 2020-2023