Umnjaci su poslednji zubi u zubnom nizu, rastu nakon nicanja svih zuba u vilici. Često se dešava da za njihovo nicanje više nema dovoljno prostora i da oni rastu koso prema drugim zubima ili da ostaju na pola puta „zarobljeni u kosti“.

Ako umnajci ne pritiskaju susedne zube i ako se oko njihove krunice ne stvara džep- mogu mirno ostati u vilici. Međutim, ako je poluiznikao umnjak pod nagibom počeo da pritiska susedni molar, a oko njegove krunice se stvara džep ispunjen bakterijskim sadržajem koji se iz dana u dan sve više akumulira, bakterije  stvaraju neprijatan zadah, onemogućavaju normalno otvaranje usta i govor- onda je to sigurno znak da je ovakav umnjak potrebno izvaditi.

Umnajk koji pritiska susedni molar i ima džep- izazvaće karijes korena susednog molara koji je nemoguće lečiti tako da će izazvati narušavanje zubnog niza –gubitkom i ovog zuba. Bakterije iz džepa ne mogu da se same eliminišu one se samo množe prodirući dublje u tkivo i izazivaju infekciju koja može da izazove komplikacije kao što je otok, bol, nemogućnost otvaranja usta.

Zašto je bitno prekontrolisati umnjake? Zubi ne znaju kada je radni dan- može se desiti da desni oko umnjaka burno odreaguju baš tokom vikenda ili nekog praznika, da dovedu do velike upale i otoka, sa povišenom telesnom temperaturom, da dovedu do potpune nemogućnosti otvaranja usta i da izazovu velike neprilike. Ovo se takođe može desiti na putu- na godišnjem odmoru na primer- zašto biste pamtili odlazak na more po ovakvoj neprijatnosti?

Kada se jednom desi upala umnjaka to znači da će se ponoviti. Ako se upale ponavljaju, stvara se ožiljno tkivo oko zuba koje ga još čvršće vezuje za kost, zato je važno ukloniti umnjak bez čekanja, jer će se umnjak koji je već imao tri-četiri upale mnogo teže odstraniti.

Kako se vadi umnjak?

Pre intervencije uklanjanja umnjaka neophodno je uraditi OPT snimak vilica, ovde se vidi položaj umnjaka i njegov odnos ka okolnim anatomskim strukturama.

Umnjake vadi specijalista oralne hirurgije, ovo je procedura koja se izvodi u lokalnoj anesteziji nakon što utrnu sva tkiva sa strane vilice iz koje se zub vadi. Procedura je hirurška i traje oko 30 minuta. Nakon što se procedura uknajnja umnjaka završi biće postavljeni šavovi na desni, na mestu gde je izvađen umnjak kako bi rana pravilno zarastala.

Nakon pocedure pojavljuje se otok sa strane vilice iz koje je zub vađen- ovo nije razlog za zabrinutost i strah, otok će nestati nakon par dana. Higijenu usta i zuba je potrebno normalno održavati. Nakon što dejstvo anestezije prođe pojavljuje se bol, pacijent sme uzeti lek protiv bolova. U prvim danima nakon intervencije bitno je izbegavati fizički napor. Detaljna uputstva o ponašanju u periodu oporavka daje specijalista oralne hirurgije, koji će nakon sedam dana izvršiti kontrolu rane i ukloniti konce koje je postavio.

Ako imate probeleme sa umnjacima, povremeni bol, neugodnost ili neke od simptoma koje smo opisali možda je sada pravo vreme  da razmisliteo odlasku na kontrolu kod stomatologa kako biste znali tačnu dijagnozu i izbegli neprijatne komplikacije.

Smile Time beli logo

© Copyright Smile Time 2020-2023